nieuwe haring
Geplaatst op 8 juni 2021

Hollands nieuwe haring 2021!

Op 16 juni start de verkoop van de nieuwe haring. Natuurlijk hebben onze haring experts ook dit jaar deze lekkernij uitvoerig getest en geproefd. Doordat de laatste jaren de start van het nieuwe haringseizoen wat is opgeschoven naar juni, heeft de haring meer tijd om te groeien en vetter te worden. Dit komt ten goede aan het vetgehalte en dus ook de smaak.

De haring wordt jaarlijks, vanaf half mei tot juli, gevangen en door Nederlandse bedrijven verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Vanuit deze voorraad kan men het verdere jaar genieten. Na 30 september spreken we dan niet meer van Hollandse Nieuwe, maar van maatjesharing.

Waar moet een haring aan voldoen!

  • Het vetpercentage moet ten minste 16% (wettelijke eis);
  • Het vetpercentage moet niet meer zijn dan 25 à 26% (culinaire eis);
  • De haring moet tussen half mei en eind juni worden gevangen, daarvoor is hij te mager, daarna te vet;
  • Hij moet gekaakt zijn;
  • Hij moet gezouten en gerijpt zijn;
  • Het zouten is van belang voor het conserveren;
  • Tijdens het zouten wint de haring aan smaak, mede doordat de alvleesklier niet verwijderd is;
  • Om mogelijke parasieten, in het bijzonder de haringworm, te doden moet de haring tenminste 48 uur bevroren zijn geweest;
  • Hij moet op je juiste manier gefileerd zijn: de graat moet zijn verwijderd op de staart na;
  • De temperatuur bij verkoop mag maximaal 7°C bedragen.
  • Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de 20% moet liggen. Het vlees moet mals, maar stevig zijn!