Home / Blogs / Over de platvis

Wat zijn platvissen?

De platvis is een zeer smakelijke vissoort, die makkelijk te bereiden is. De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem. De ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten, zodat beide ogen aan één kant komen. De zijde die naar de grond gericht is (eigenlijk dus de 'onderkant') is kleurloos. De 'bovenkant' is bruinachtig gekleurd. Platvis wordt gevangen van Alaska tot Japan, maar zeker ook in de Waddenzee of dicht langs de Noordzeekust. Daar is het water lekker warm, is veel voedsel te vinden en zijn minder grote vissen die ze op willen eten. Schol en tong zijn vissoorten die hier veel gevangen worden.

Heilbot

De heilbot is een speciale platvis die wel drie meter lang kan worden. De heilbot is dan ook wel meteen een uitzondering en leeft ook niet op de zeebodem. Heilbot is een witvis die mild van smaak is.  Heerlijk wanneer het gebakken is in de pan of gegrild, maar kan ook lekker worden gefrituurd.

Schol

De schol is een platvissoort waarvan de prijs een stuk lager is dan bij de heilbot of de griet. De schol komt onder andere veel voor in de Atlantische Oceaan, bijvoorbeeld de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middelandse Zee. De schol voedt zich voornamelijk met borstelwormen, tweekleppige schelpdieren en kleine kreeftachtigen. 

Tarbot

Vanuit de horeca is er veel vraag naar tarbot. De tarbot is een ronde, grote platvis en wordt nog wel eens verward met de griet. Per jaar schiet een vrouwtjes tarbot meer dan tien miljoen eieren, waardoor ze zorgt voor een groot nageslacht. In Nederland komen we de tarbot met name tegen op de menu’s in restaurants.

Griet

Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1.000 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Verder wordt griet gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische oceaan. Het is een nevenvangst van schol en tong en er wordt dus niet gericht op gevist.

Naast de heilbot, schol, tarbot en de griet zijn er nog meer dan 500 andere soorten platvis!

Meer weten over platvissen?

Wij vertellen je graag alles over de platvis.