Home / Blogs / Wilde vis

Wildseizoen

Iedereen is wel bekend met het wildseizoen bij vlees. Traditiegetrouw start dit seizoen rond oktober/november. Wilde vis daarentegen is het hele jaar door verkrijgbaar. Met een knipoog naar het wildseizoen attenderen wij je op ons assortiment wilde vis. Denk hierbij aan wilde zeebaars, wilde snoekbaars, wilde Argentijnse gamba’s en wilde zalm. De wilde zeebaars en wilde snoekbaars zijn in het wildseizoen op hun best qua smaak en beschikbaarheid. Ze hebben erg veel bereidings- en combinatiemogelijkheden, dus uitermate geschikt om op het (wild) menu te zetten.

Keurmerk wildvis

Middelkamp Vis is een groot voorstander van duurzaam en verantwoord gevangen vis. Wij vinden het belangrijk dat de vis die we verkopen duurzaam en lijn gevangen is, wat staat voor superieure kwaliteit. De vis komt namelijk ongeschonden boven water.

Zeker zo belangrijk is het om de visstand goed te houden, zodat we in de toekomst ook nog kunnen genieten van al die smaakvolle traktaties uit de zee, meren en rivieren.

Vis met het MSC-keurmerk wordt duurzaam gevangen. Dit keurmerk laat zien dat het product aan bepaalde eisen voldoet. De wilde vis van Middelkamp vis bevat dus vaak het keurmerk MSC, maar dit is niet het enige waar wij naar kijken. Zo is lijn gevangen vis ook een goed en verantwoorde keuze. Met lijn gevangen bedoelen we met de hengel gevangen of met een longline: lange lijnen met kortere zijlijnen. Over het algemeen kunnen we deze vistechniek met lijnen als duurzaam beschouwen, omdat er geen bodemschade plaatsvindt en de bijvangst beperkt blijft.

Wilde zeebaars

Wilde zeebaars wordt gekarakteriseerd door een gestroomlijnd lichaam met een grijze, zilverkleurige rug en witte buik. Deze vis houdt van een subtropisch klimaat en leeft voornamelijk in de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Aangezien de Noordzee aan het opwarmen is, komen we de wilde zeebaars ook met grote regelmaat tegen voor onze kust.

Deze heerlijke vis heeft een volle en vette smaak, doordat hij veelal in koud water op zoek moet naar zijn voedsel. Je kunt er culinair enorm creatief mee zijn., zoals grillen of met een mooie zoutkorst of zelfs rauw als sashimi of als ceviche.

Wilde snoekbaars

De wilde snoekbaars is een echte Benelux vis. Het is een zoetwatervis en vindt zijn oorsprong in de rivier de Donau, waarna hij onze kant op zwemt. De wilde snoekbaars behoort tot de familie van de baarsachtigen. Het is een slanke roofvis met een lange spitse snuit. Je herkent de wilde snoekbaars aan de groene kleur. De kleur van de huid wordt bepaald door de bodem van het water. Een gekweekte snoekbaars is daarom veel lichter van kleur. Naast dat snoekbaars door veel sportvissers gevangen wordt, zijn er ook beroepsvissers die met kieuwnetten deze soort vissen vangen. De vangst met kieuwnetten is een selectieve vangstmethode die geen schade aan de omgeving brengt. Ook de snoekbaars is een ware delicatesse gebakken op de huid en gecombineerd met zacht gegaarde zuurkool. Een fantastische combinatie.

Wilde zalm

De wilde zalm is een bekende vissoort die wereldwijd miljoenen liefhebbers kent. Wilde zalm legt eitjes in koude, snelstromende riviertjes in het binnenland. Hier leven ze zo’n twee tot drie jaar totdat ze naar zee trekken. De zalm voedt zich in de zee uitsluitend met vis. Wanneer ze volwassen zijn geworden, komen ze terug naar de rivieren om weer eitjes te leggen. Tijdens de terugreis van de zee naar de riviertjes, zwemt de zalm tegen de stroom in. Dit zorgt voor een extra lekkere smaak. Wilde zalm wordt in Noord-Canada en Alaska gevangen. Tijdens het bevissen van wilde zalm worden diverse technieken gebruikt, waaronder pole & line, gillnet, long line en vliegvissen. Wilde zalm is erg gezond, het bevat veel omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen.

wilde zalm

Wilde gamba’s

De Argentijnse garnaal is een wilde koudwatergarnaal en wordt gevangen in de wateren voor de kust van Argentinië. Hij heeft wel wat weg van de bekende Black Tiger garnaal, maar onderscheidt zich door zijn rode kleur en zijn sublieme smaak. De Argentijnse garnaal heeft een lichtzoete intense smaak die neigt naar langoustine en kreeft en is uitermate geschikt om te grillen.

Wist je dat...

Haring ook één van de bekendste wilde vissoorten is! De zilverkleurige, glanzende scholen van haring zijn een prachtig natuurspektakel in de open zee. De haring zwemt in scholen van vlak boven de bodem tot aan de oppervlakte. De wilde haring komt veel in de Noord-Atlantische Oceaan voor. Naast de onmiskenbare smaak en vele toepassingsmogelijkheden, is haring ook erg gewild vanwege het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren.

wilde haring

Meer weten over wilde vis?

Wij vertellen je graag alles over de wilde vis en de mogelijkheden die je met wilde vis hebt.