Home / Blogs / De kabeljauw

De kabeljauw

De kabeljauw (gadus morhua) is niet alleen in ons land populair, maar ook de meest geconsumeerde vis van Europa. Van Portugal tot aan Noorwegen iedereen is er dol op.  

Vangstgebied en vangstmethode 

De inkopers van Middelkamp Vis nemen je graag mee naar de koude wateren van IJsland.  Juist daar wordt onze duurzame kabeljauw gevangen.  De IJslandse kabeljauw wordt als de beste ter wereld gezien, ze zijn groter dan gemiddeld en door zijn gevarieerde dieet stevig van structuur. Het vangstgebied is FAO 27 Noordoostelijke Atlantische Oceaan. Ter westen van het eiland IJsland liggen de vissersplaatsen Rif en Bolungarvik. 

In de zomermaanden wordt de kabeljauw gevangen met handlijnen.  Vissers gooien dan 2 tot 5 handlijnen uit met 4 of 5 haken eraan, de lijnen worden op en neer bewogen, wat ook wel Jigging lines genoemd wordt.  Via deze methode is de vis super vers en niet beschadigd.  De vissers zorgen er altijd voor dat er voldoende vis blijft rondzwemmen om de populatie te laten herstellen voor het jaar erop.  Daarom heeft onze IJslandse kabeljauw ook het MSC-keurmerk. In de winter kunnen de kleine schepen niet uitvaren door zware stormen en wordt de kabeljauw dus gevangen door grotere schepen door gebruik van de long-Line methode.  Hier gebruiken ze grote dunne kabels als hoofdlijnen, waar weer zijlijnen aanzitten met haakjes en aas.  Doordat de bodem niet wordt geraakt door de lijnen wordt het ecosysteem hier niet aangetast. 


Kenmerken van de kabeljauw 

Kabeljauw is een roofvis die goed herkend wordt aan zijn groenbruine gevlekte rug. Deze prachtige vissen zwemmen in groepen dicht bij de zeebodem en kunnen wel zestig jaar oud worden. Naast de zilverwitte buik en olijfgroene rug is de lichte streep opvallend die van voor naar achter loopt. Door de schutkleur die lijkt op de zeebodem zijn ze van bovenaf bijna niet te zien.  

Ze kunnen wel tot 2 meter lang worden en ongeveer 15 kg wegen.  

Wat wel erg opvallend is aan de kabeljauw is zijn kindraad en het sikje aan zijn onderlip, daarmee schuift hij over de bodem opzoek naar zijn prooi, zoals kreeftjes, garnalen, inktvis, aal en andere vissen. 

Hij voelt zich het meest comfortabel in water met temperaturen tussen de 0 en de 10 graden Celsius.  

Culinaire kant van de kabeljauw 

De populariteit van kabeljauw komt door het heerlijke visvlees met een losse structuur. Deze vis kan worden gebakken, gegrild, gestoofd of gerookt. 

Dus een breed inzetbare vis en met zijn zachte en neutrale smaak past kabeljauw in veel gerechten zoals ovenschotels, wok gerechten, visstoofpot of in lekkere vissnacks. 

Ook wordt kabeljauw op allerlei manieren gedroogd. Denk hierbij aan klipvis (bakkeljauw), waarbij de vis gedroogd wordt op de rotsen. En stokvis, zoals de naam al doet vermoeden is deze kabeljauw gedroogd aan een stok. En in Portugal staat in bijna elk restaurant de bacalhau op het menu (een gezouten en gedroogde kabeljauw). 

Wist je dat?

Er uit de lever van een kabeljauw levertraan gewonnen wordt.