De kabeljauw
De kabeljauw (gadus morhua) is niet alleen in ons land populair, maar ook de meest geconsumeerde vis van Europa. Van Portugal tot aan Noorwegen iedereen is er dol op.
Culinaire kant van de kabeljauw
De populariteit van kabeljauw komt door het heerlijke visvlees met een losse structuur. Deze vis kan worden gebakken, gegrild, gestoofd of gerookt.
Dus een breed inzetbare vis en met zijn zachte en neutrale smaak past kabeljauw in veel gerechten zoals ovenschotels, wok gerechten, visstoofpot of in lekkere vissnacks.
Ook wordt kabeljauw op allerlei manieren gedroogd. Denk hierbij aan klipvis (bakkeljauw), waarbij de vis gedroogd wordt op de rotsen. En stokvis, zoals de naam al doet vermoeden is deze kabeljauw gedroogd aan een stok. En in Portugal staat in bijna elk restaurant de bacalhau op het menu (een gezouten en gedroogde kabeljauw).
Wist je dat?
Er uit de lever van een kabeljauw levertraan gewonnen wordt.