De Franse Oesters
Frankrijk is de grootste producent van oesters in Europa. De meeste grote oesterkwekerijen bevinden zich langs de Franse Atlantische kunst vanaf Bretagne tot aan Bordeaux. De verschillende soorten oesters worden vaak genoemd naar de streek waar ze gevonden of gekweekt worden.
Hoe wordt een oester gekweekt?
Je kan op verschillende manieren oesters kweken. In Frankrijk gebruiken ze twee methodes, het kweken via de bodem en het kweken op zogenaamde tafels.
Bodemmethode
De bodemmethode is de algemene, meest natuurlijke en voorkomende kweekmethode. Er worden oesterlarfjes in het water verspreid. Als de schelp gaat groeien zakken de larfjes na een aantal weken naar de bodem en wordt broedval genoemd. Liggend op de bodem groeien de larfjes uit tot oesters en voeden ze zich met de natuurlijke voeding van de zee.
Tafelmethode
Naast de bodemmethode is er ook de tafelmethode. Deze methode heeft als voordeel dat er hierbij minder last is van de grootste vijand van de oester, oesterboorders. Dit zijn kleine slakken die de oesters leeg kunnen slurpen en vergiftigen. Op de tafels worden korven met jonge kleine oesters geplaatst. Het voedingrijke water stroomt op deze manier langs de korven waardoor de oesters zich perfect kunnen ontwikkelen. De oesters komen regelmatig bij laag water droog te staan. De oesterkweker kan dan makkelijker de oesters controleren.
Na vier tot acht weken, afhankelijk van de temperatuur en het aantal zonuren, worden de oesters op grootte gesorteerd. Dit gebeurt handmatig of door een sorteermachine. Daarna worden de oesters in nieuwe korven geplaatst om verder te groeien. Dit proces herhaalt zich wel tot tien keer. Eigenlijk tot de oesters groot genoeg zijn. Hierna worden de oesters uit de korven gehaald en in de bodem van de zee gelegd. Hier voedt de oester zich met de natuurlijke voedingsstoffen uit de zeebodem. Na ongeveer drie jaar en minsten 33x behandeld te zijn, is de oester klaar voor consumptie.
Sortering
Het grootste en zwaarste deel van de oester is de harde schelp die per oester in omvang kan verschillen. Om eerlijke handel en om gelijke porties te kunnen serveren worden in Europa de meeste oesters volgens een classificatiesysteem genummerd en gesorteerd. Hieronder vind je de sorteringen.
- n°5 : tussen de 30 g en 45 g
- n°4 : tussen de 46 g en 65 g
- n°3 : tussen de 66 g en 85 g
- n°2 : tussen de 86 g en 110 g
- n°1 : tussen de 111 g en 150 g
- n°0 : meer dan 151 g
Meer weten over oesters?
Wil je weten welke soort oesters het meest geschikt zijn en je ze het beste kunt bereiden? Wij vertellen je er graag alles over.