
Dé lekkerste mossel
Mosselseizoen
De start van het mosselseizoen kan eigenlijk gezien worden als de start van de verkoop van bodemcultuurmosselen. Doorgaans is in de 2e week van juli de tijd aangebroken dat de mossel een vleespercentage van meer dan 34% heeft bereikt en dus geschikt is voor consumptie. Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit is overigens niet altijd zo geweest. Vroeger had men het ezelsbruggetje dat mosselen beschikbaar waren als de “r” in de maand zat. Dat mosselen toentertijd nog niet in de warme maanden juli en augustus werden verkocht had meer met technische redenen te maken.
Internationaal
Uiteraard zijn wij Nederlanders niet het enige volk waar mosselen goed in de smaak vallen. Ook in Frankrijk en aan de Belgische kust is het “Zeeuwse zwarte goud” immens populair. In kustplaatsen als Knokke, Blankenberge en Oostende zijn maar weinig restaurants aan de boulevard die géén mosselen op het menu hebben staan. Wereldwijd worden jaarlijks circa 700 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 57 miljoen kilo in Nederland. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk.
Mosselen, mosselen en nog eens mosselen!
Was de mosselen, verwijder de kapotte schelpen en kook in een wok gaar (totdat alle mosselen open zijn). Laat 5 min afkoelen en schep er crème fraîche door. Snijd de zalm in reepjes en hak de dille grof. Verdeel de zalm over de mosselen, garneer met de dille en breng op smaak met de chilivlokken. Serveer met vers brood, een knoflooksaus, kruidenboter en verse frites.
Tip!
In plaats van zalm kun je ook kiezen voor Hollandse garnalen. Gebruik ook dan 100 gram. Geen fan van dille? Gebruik dan verse dragon of kervel.
Dit recept is lactosevrij door gebruik te maken van crème fraîche op basis van haver. Je kunt ook kiezen voor de normale crème fraîche.