Vanaf vrijdag 23 juni verkrijgbaar, de Hollandse nieuwe!
Hollandse nieuwe is de naam die wij Nederlanders geven aan de haring, die in de periode van half mei tot juli wordt gevangen. Vanaf september mag de haring geen nieuwe haring meer genoemd worden en wordt hij verkocht onder de naam maatjesharing, de naam maatjesharing is een verbastering van het woord maagdenharing. Dit betekent dat de mannetjes en de vrouwtjes haringen wel geslachtsrijp zijn maar het mannetje bevat nog geen hom en het vrouwtje nog geen kuit. Elk jaar weer hebben deze vissen dezelfde cyclus, in de wintermaanden eet de vis niet en vermagert die, maar wanneer het water warmer wordt in het voorjaar begint het plankton in het water te groeien. In grote scholen gaat de haring opzoek naar plankton om zich vanaf april t/m mei vet te eten, het vetgehalte groeit dan in deze korte tijd met wel 20%. Daarna worden ze massaal gevangen. Van juli t/m oktober vormt de haring dus wel hom en kuit dus wordt er niet meer op gevist, in december worden de eitjes afgezet in zee, de bevruchting vindt plaats buiten de vis om in zee, en dan begint de hele cyclus weer overnieuw.
Wanneer mag een haring Hollandse nieuwe worden genoemd?
Kenmerken van een goede haring zijn;
- Visvlees van een goede haring moet van binnen mooi blank tot rood zijn.
- De geur is fris ziltig en het vlees is mals en stevig.
- Er mag echt een beetje vet vanaf druipen.
- Resten van ingewanden of graten mogen niet aanwezig zijn.
- De smaak mag niet te zout zijn en moet romig zijn.
- Laat een haring op kamertemperatuur komen voor het consumeren.
Wist je dat;
- Nieuwe haring niet alleen lekker maar ook erg gezond is.
- Het oververzadigde vet in de haring het cholesterol en het risico op hart- en vaatziektes verlaagd.
- Nederlanders jaarlijks ongeveer 76 miljoen haringen weghappen en Belgen er ook 14 miljoen opsmullen, maar dat onze oosterburen de kroon spannen met 90 miljoen haringen per jaar!
- Ook zijn de omega-3 vetzuren goed tegen huidproblemen en helpen ze bij het soepel houden van onze gewrichten en zijn ook goed voor je hersenen. Maar niet onbelangrijk helpt het bij de opname van andere essentiële stoffen in je lichaam.