Home / Blogs / De Franse oester

De Franse Oesters

Frankrijk is de grootste producent van oesters in Europa. De meeste grote oesterkwekerijen bevinden zich langs de Franse Atlantische kunst vanaf Bretagne tot aan Bordeaux. De verschillende soorten oesters worden vaak genoemd naar de streek waar ze gevonden of gekweekt worden. 


Wat is een oester?

Een oester is een eetbaar weekdier dat in ondiepe, warme en koude wateren leeft. Er zijn wilde en gekweekte oesters.

De schelp bestaat uit twee kleppen, de bovenste is vlak en de onderste is gebogen. De buitenkant is ruw, grijskleurig en hard. Aan de binnenkant van de oester bevindt zich het vlees. Het oestervlees is vaak lichtbeige tot grijskleurig.

Hoe wordt een oester gekweekt?

Je kan op verschillende manieren oesters kweken. In Frankrijk gebruiken ze twee methodes, het kweken via de bodem en het kweken op zogenaamde tafels. 

Bodemmethode

De bodemmethode is de algemene, meest natuurlijke en voorkomende kweekmethode. Er worden oesterlarfjes in het water verspreid. Als de schelp gaat groeien zakken de larfjes na een aantal weken naar de bodem en wordt broedval genoemd. Liggend op de bodem groeien de larfjes uit tot oesters en voeden ze zich met de natuurlijke voeding van de zee.

Tafelmethode

Naast de bodemmethode is er ook de tafelmethode. Deze methode heeft als voordeel dat er hierbij minder last is van de grootste vijand van de oester, oesterboorders. Dit zijn kleine slakken die de oesters leeg kunnen slurpen en vergiftigen. Op de tafels worden korven met jonge kleine oesters geplaatst. Het voedingrijke water stroomt op deze manier langs de korven waardoor de oesters zich perfect kunnen ontwikkelen. De oesters komen regelmatig bij laag water droog te staan. De oesterkweker kan dan makkelijker de oesters controleren.

Na vier tot acht weken, afhankelijk van de temperatuur en het aantal zonuren, worden de oesters op grootte gesorteerd. Dit gebeurt handmatig of door een sorteermachine. Daarna worden de oesters in nieuwe korven geplaatst om verder te groeien. Dit proces herhaalt zich wel tot tien keer. Eigenlijk tot de oesters groot genoeg zijn. Hierna worden de oesters uit de korven gehaald en in de bodem van de zee gelegd. Hier voedt de oester zich met de natuurlijke voedingsstoffen uit de zeebodem. Na ongeveer drie jaar en minsten 33x behandeld te zijn, is de oester klaar voor consumptie.

Speciales Geay

Spéciales Geay vereist een kweek van drie jaar. Het eerste jaar als larve, het tweede en derde jaar in de kweekparken in zee bij Utah Beach in Normandië. Deze oesters zijn dus afkomstig uit de Charente-Maritime en zijn een van de smakelijkste oesters uit Frankrijk.

Nadat de oesters zijn gecontroleerd worden ze geplaatst in de claires van Marennes-Oléron. Hier blijft de oester enkele maanden en ontwikkelt de Spéciales Geay zijn bijzondere smaak. De oester is zacht en knapperig tegelijk en heeft een mooie lichte ziltigheid.

Fine de Caphorn

Deze oesters komen van het bedrijf Les Huîtres du Cap Horn aan de kust van de Vendée.

De hier gelegen oesterparken zijn uniek, omdat ze van voortdurende waterpassage die veel voedsel brengen kunnen profiteren, waardoor er een krachtige oester ontstaat. In de Claires kunnen ze een groene kleur krijgen. De verfijnde jodiumachtige smaak is kenmerkend voor deze bijzondere oester.

Sortering

Het grootste en zwaarste deel van de oester is de harde schelp die per oester in omvang kan verschillen. Om eerlijke handel en om gelijke porties te kunnen serveren worden in Europa de meeste oesters volgens een classificatiesysteem genummerd en gesorteerd. Hieronder vind je de sorteringen.

Oesterweetjes

Oester is een afrodisiacum

Nog niet zo lang geleden is vastgesteld dat een oesters een afrodisiacum is. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat een groep schaal- en schelpdieren waar de oester toe behoort, rijk is aan het zeldzame aminozuur. Daarnaast bevatten oesters veel mineralen, zoals zink dat de aanmaak van testosteron bevordert. Oesters zijn dus goed voor je libido.

Oesters open je maximaal een uur van te voren

Na het openen giet je de eerste laag water meteen uit de schelpen. Het nieuwe laagje vocht dat daarna uit de oesters omhoog komt kun je opslurpen, samen met de losgesneden oester.

Oesterseizoen

Van nature loopt het oesterseizoen van september tot april, maar tegenwoordig zijn veel oesters zo gekweekt dat ze het hele jaar te krijgen zijn, zelfs in de zomer en zonder dat de smaak minder wordt.

Rijkeluismossel

De oester wordt in de volksmond ook wel “rijkeluismossel” genoemd.

Culinair

Oesters kun je op vele manieren presenteren. Puur met een schijfje citroen, maar ook gepocheerd of voorzien van een frisse vinaigrette.


Meer weten over oesters?

Wil je weten welke soort oesters het meest geschikt zijn en je ze het beste kunt bereiden? Wij vertellen je er graag alles over.