Home / Blogs / zeebaars-kweek

Zeebaars kweek

De kweek van de Europese zeebaars vindt vooral plaats in de zuidelijke Europese landen zoals Griekenland, Kroatië en Turkije. De Kweek zeebaars die wij verkopen komt uit Turkije bij kwekerij Ozsu Balik, wat gelegen is in Izmir. Izmir ligt aan de Egeïsche kust, de Egeïsche zee is een onderdeel van de Middellandse zee tussen Griekenland en Turkije.


Van eitje tot larve

Er wordt gebruikgemaakt van innovatieve aquacultuur technieken, er worden twee methoden gebruikt namelijk: Open water kooien en gesloten tanksystemen. Ze hebben een intensive care afdeling waar specifiek de moeder exemplaren worden gekweekt. Vanuit daar gaan ze de eitjes verzamelen, die eitjes worden in een tanksysteem met zoet water gelegd bij een watertemperatuur tussen de 18 en 22 graden, daar komen de eitjes uit tot larven. De larven worden gevoed met speciaal samengesteld voer met veel eiwitten om de groei te bevorderen.

Overgang naar de zee

Als ze de juiste lengte hebben na ongeveer 5 maanden worden ze overgebracht door middel van een Wellboat naar de open zeekooien in het zoute en zuurstofrijke water van de Egeïsche zee. Hier wordt er omega 3, een mix van vismeel, plantaardige ingrediënten en vitaminen toegevoegd aan het voer. Het voer wat overblijft drijft de kooien uit en verrijkt de omgeving en het water buiten de kooien. De vissen worden 24/7 gemonitord en als er een virus of ziekte wordt geconstateerd wordt er onmiddellijk ingegrepen. Na 14 maanden ongeveer zijn ze volwassen en klaar voor de oogst.

Met behulp van speciale netten en kranen worden de zeebaarzen gevangen en zorgvuldig opgehesen, (er wordt met respect omgegaan met de natuur) waarna ze voorzichtig worden overgebracht naar transport, elke vis wordt zorgvuldig geïnspecteerd op kwaliteit en gezondheid, er wordt gekeken naar de grootte, kleur, textuur en algemene conditie. Ze worden nu zo snel mogelijk naar de verwerkingsfaciliteiten getransporteerd.