Home / Blogs / zalm-kweek

Zalm kweek

Onze zalm wordt gekweekt in de Fjorden, die met hun diepe en kalme wateren en beschutte inhammen een ideale omgeving vormen voor de kweek van zalm. Drie keer per jaar worden nieuwe zalmeitjes geleverd in boxen met ijs, die worden per 16.000 in waterbakken met zoet water gelegd met een temperatuur tussen de 6 en de 8 graden. Na ongeveer 2 a 3 maanden komen de eitjes uit en kan de eerste levensfase beginnen.


De eerste levensfase

De larven dragen de dooierzak uit het ei nog met zich mee en voeden zichzelf daarmee, ook verbeteren ze hun zwemvaardigheden. Zodra ze zelf opzoek gaan naar eten heten ze geen larven meer maar, Fry. De Fry’s worden overgeplaatst naar een tank met zoet water waar de temperatuur nu tussen de 8 en de 12 graden is. De Fry’s hebben nog geen pigmentatie, ze worden gevoed met een speciaal dieet om ze sterker te maken. 


De zalm groei

Zodra de jonge zalmen ongeveer 1 jaar oud zijn en 150 gram wegen gaan ze het smolt stadium in, hier worden ze klaargestoomd voor hun opgroeifase in de open zee. Er wordt geleidelijk zout water in de tanks gepompt om de morfologie van de vis aan te passen naar zout water. Na 5 weken zijn de zalmen klaar om overgeplaatst te worden naar de netkooien in zee. In 4 uur tijd worden er ongeveer 400.000 vissen met water en al in het ruim van een wellboat gepompt.

De wellboat vaart naar de plek in zee waar 8 indrukwekkende cirkelvormige netkooien liggen met een diameter van 35 meter en een diepte van 30 meter waar de tempratuur nu tussen de 10 en 14 graden ligt.

Elk net wordt ongeveer voor 3 procent gevuld met zalmen zodat er genoeg ruimte is. Hier kunnen de zalmen zich verder aanpassen aan het zout water en zich verder ontwikkelen. Door de temperatuur van het water en de uitgebalanceerde pellets, die nu meer visolie en eiwitten bevatten groeit de zalm snel. Ze worden gedurende deze fase gemonitord op ziektes en parasieten, en worden gezondheidsproblemen aangepakt.

Als ze ongeveer 3 a 4 jaar oud zijn, zijn ze op optimaal grootte voor de oogst en naar fabrieken gebracht waar ze worden schoongemaakt en verpakt voor distributie naar markten over de hele wereld.

Ook onze zalmen hebben uiteraard het ASC Keurmerk. 

Het doel van ASC is de duurzaamheid van het product garanderen met zo min mogelijk invloed op het milieu.