Home / Blogs / tong-kweek

Tong Kweek

Om een lekkere zeetong op je bord te krijgen, moet er heel wat gebeuren. Je hebt bijvoorbeeld goed voer nodig om ze op gewicht te krijgen; het favoriete kostje van een tong zijn zagers. Zagers zijn wormen die onder water in het slik op de bodem leven.


Milieuvriendelijke technieken en Controle

Bij Stolt Sea Farm ligt een sterke focus op duurzaamheid. Ze streven ernaar het milieu zo min mogelijk te belasten en biodiversiteit te behouden door technieken zoals gesloten recirculatiesystemen te gebruiken, waardoor waterverbruik wordt verminderd en afval geminimaliseerd. De tong wordt gekweekt in een gesloten systeem, dat zijn bakken water die op het land staan. Hierdoor is het mogelijk om de temperatuur en de afvalstoffen in het water te controleren.


Temperatuurbeheersing en groeiomstandigheden

De watertemperatuur speelt een belangrijke rol in de kweek van deze vis. Een tong kan overleven in water van circa 5 graden Celsius, maar zal dan niet groeien; als de watertemperatuur onder de 3 graden komt, is het zelfs dodelijk voor de tong. In de larvenfase is de watertemperatuur iets hoger dan normaal, namelijk tussen de 20 en 24 graden, dit om de groei te bevorderen. Ze worden gevoed met microscopische algen en kleine kreeftachtigen.

In de juveniele en volwassen fase wordt de watertemperatuur dus op 18 graden gecontroleerd, zodat de tong ook in de winter doorgroeit. Het visvoer wordt nu aangepast aan de behoeften van de zeetongen en hun jachtinstinct. Ze worden nu gevoed met kreeftachtigen of zagers.

De waterkwaliteit wordt nauwlettend in de gaten gehouden; ze controleren het zuurstofgehalte, de pH-waarden en de ammoniakconcentratie regelmatig. Ook wordt overbevolking vermeden om stress en ziektes te voorkomen.

Wij verkopen de kweektongen in deze verschillende maten:

  • 250/350 gram
  • 350/450 gram
  • 450/550 gram
  • 550/650 gram