Home / Blogs / tarbot-kweek

Tarbot kweek

Tarbot is een luxe vissoort en 1 van de 3 fijne vissoorten de andere 2 zijn heilbot en griet. Wilde tarbotten zijn niet het hele jaar door optimaal en daardoor qua prijs zeer variabel, dus biedt kweek de uitkomst.

De Kweek tarbot is erg populair omdat hij nu het hele jaar door verkrijgbaar is voor een stabiele prijs. Onze tarbot wordt gekweekt bij Stolt Sea Farm in Camariñas dat is een gemeente in Galicië, dat ligt helemaal noordwest in Spanje en grenst aan het noorden van Portugal. Daar wordt de tarbot in gesloten bassins op het vaste land gekweekt.


Duurzame Kweek en Innovatie

In 3 grote tanks zitten grote tarbotten, oftewel de 'Grote moeder exemplaren'. Deze vissen zetten eitjes af die worden opgevangen en overgebracht naar de andere bassins, dat zijn ronde bakken van ongeveer twee meter hoog en open aan de bovenkant. Daar worden ze grootgebracht tot echte pootvisjes.

In het laboratorium worden algen gekweekt onder rood en blauw licht; deze algen worden gevoerd aan roeipootkreeftjes, het favoriete eten van de tarbot. Daarna worden de roeipootkreeftjes weer aan de jonge tarbotjes gevoerd. Het speciale systeem filtert het water 8x in een uur tijd, ververst en hergebruikt het water in de andere bassins. Zo zorgen ze ervoor dat er geen ziektes in het water komen en dat de vis topfit blijft.

Deze tarbotten bezitten allemaal het ASC Keurmerk.


Gastronomie

De kweek tarbot is bijna niet te onderscheiden van wilde tarbot. De kweek tarbot is vetter en constanter dan de wilde tarbot maar heeft wel een stevigere bite. Gekweekte Tarbot kun je bakken, grillen. Maar voor het beste en het lekkerste eindresultaat vinden wij toch wel dat je de vis het beste in de oven kan garen of stomen 

Wil je weten hoe wij een tarbot fileren? Bekijk het hier!