Home / Blogs / Noordzeevis in het seizoen: duurzaam, vers en vol smaak

Groene vis uit de Noordzee: duurzaam, vers en boordevol smaak

De Noordzee is een van de schoonste zeeën ter wereld en vormt een onmisbare bron van duurzame vis. Deze relatief ondiepe randzee van de Atlantische Oceaan is zo’n 650.000 vierkante kilometer groot. Dat zijn bijna 93.000 voetbalvelden! Dankzij het heldere water en de geringe diepte (gemiddeld zo’n 20 tot 50 meter, met uitschieters tot 700 meter bij Noorwegen) bereikt zonlicht op veel plekken de zeebodem. Dit zorgt voor een rijke planktongroei, de basis van een gezonde voedselketen met volop kwalitatieve vis.


Van mei tot september een ideaal klimaat

Van mei tot september, is het Noordzee-seizoen op zijn hoogtepunt. Door de toenemende zonuren in deze periode wordt het water van de Noordzee opgewarmd, zonder dat het té warm wordt. Hierdoor kan het zonlicht de zeebodem bereiken en groeit het plankton in overvloed. Plankton is essentieel als voedselbron voor kleine vissen en weekdieren, die op hun beurt weer gegeten worden door grotere roofvissen. Dankzij deze natuurlijke keten zijn vissen in deze periode vetter, voller van smaak en in topconditie. Na september warmt het water verder op, waardoor het plankton afneemt en de kwaliteit van de vis en schaal- en schelpdieren langzaam terugloopt.

Schaaldieren, middelkamp vis, schelpdieren, verse vis, noordzee, twente, noordzeekrab

Een rijk en gevarieerd aanbod aan vis en schaaldieren

De Noordzee biedt een breed palet aan vissoorten die groen scoren op de viswijzer. Denk aan schol, rog, zeewolf, tarbot, tong, zeebaars, schelvis en kabeljauw. Allemaal duurzaam gevangen. Elk van deze soorten heeft een eigen smaakprofiel en structuur, waardoor ze breed inzetbaar zijn in de keuken. Ook aan schaal- en schelpdieren is er geen gebrek: kokkels, scheermessen, krabben en langoustines floreren in deze periode. Let op: zodra de temperatuur stijgt, neemt het voedsel voor weekdieren af, waardoor de kwaliteit van deze soorten snel achteruitgaat. Het voorjaar is dus hét moment om te genieten van deze zeevruchten.

Zeebaars, Noordzee, Middelkamp vis, enschede, twente, verse vis,

Duurzame vis op jouw bord, met kennis en zorg geselecteerd

Bij Middelkamp Vis staat duurzame visvangst centraal. Door te kiezen voor vis die groen scoort op de viswijzer, maken wij een bewuste keuze voor het milieu én voor kwaliteit. Dankzij onze korte inkooplijnen kunnen wij dagverse vis aanbieden die rechtstreeks uit de Noordzee komt. Geen omwegen. Geen onnodige opslag. Directe levering van zee naar klant. Zo genieten jij en jouw klanten van vis die niet alleen verantwoord gevangen is, maar ook barst van smaak en versheid.

Kies je voor vis uit de Noordzee, dan kies je voor kwaliteit, duurzaamheid én smaak. Laat je door ons adviseren en ervaar hoe goed verantwoord genieten kan smaken.


Quote, middelkamp vis, noordzee, duurzaam, verse vis, Bert