Home / Blogs / Zeeuwse oester

Zeeuwse oesters

Een oester is geen vis of zoogdier maar een weekdier. Het vlees van de oester is beigekleurig en stevig en heeft een romige en nootachtige smaak. Helemaal op het laatst proef je ook een klein zoetje. Oesters leven in de ondiepe en wat warmere delen van de oceaan en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Ze zijn ontzettend gezond, zijn niet vet en bevatten veel proteïne, mineralen en vitamines. Daarnaast zijn ze goed voor de weerstand. In dit artikel vind je alle informatie over de oester.

Oorsprong oesters 

De oester is een van de oudste diersoorten op aarde en komt oorspronkelijk uit China, maar de oesterkweek zelf hebben we geleerd van de Fransen. Honderd jaar voor Christus heeft een Romein het kweken van oesters in Europa geïntroduceerd. Oesterlarven werden verzameld en uitgezet op rotsen in zee om te volgroeien. 

Soorten oesters 

Op dit moment zijn de meest voorkomende oesters in Europa de Platte oester (Ostrea edulis) en de creuse (Crassostrea gigas), ook wel de holle oester genoemd. De platte belon is wereldberoemd en wordt gekweekt in de beroemde rivier le Bélon in Bretagne, die uitstroomt in de Atlantische Oceaan. Een ander bekend gebied is Cancale in Noord-Bregagne. Deze twee soorten oesters beheersen op dit moment de Franse oestercultuur.

Platte Zeeuwse oester

Yerseke kent een rijke oestercultuur met verschillende soorten Zeeuwse oesters. De Zeeuwse platte oester heeft een kenmerkende platte bovenschelp en is een zeldzame delicatesse. Deze platte oester groeit dan ook alleen op de beste en meest voedselrijke plaatsen in de Oosterschelde. Het vlees is stevig en heeft een opvallende zeewiersmaak met een nasmaak van metalen als tin en koper. De schelp is rond en diep. Na een kweekperiode van drie a vier jaar is de oester geschikt om te eten. 

Creuse

Een andere Zeeuwse oestersoort is de creuse. Dit is een bodemcultuur oester. Na zo’n drie jaar zijn ze volwassen en geschikt voor consumptie. De creuse is het hele jaar door verkrijgbaar en is afkomstig uit verschillende kweekgebieden. In de afbeeldingen hieronder zie je het verschil tussen de platte oester en de creuse oester.

platte oesterplatte oester

Zomeroester

Wil je in de zomer oesters serveren? Dan is de zomeroester erg geschikt. Deze oester is een creuse en een 100% Zeeuwse oester die op tafels groeit in de voedselrijke Oosterschelde. Zomeroesters zijn eerder consumptierijp dan de oesters die op de bodem van de Oosterschelde en Grevelingen groeien. Dit komt door de innovatieve kweekmethode op tafels. De oesters hebben een fijne zilte smaak vanwege het voedselaanbod en temperatuur van het water in de Oosterschelde. De zomeroester is een echte delicatesse en niet te vergeten, heerlijk te bereiden op de barbecue!

Oesterman/vrouw

Een écailler (ook wel oesterman/vrouw genoemd) is dé specialist op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren. Hij bestelt de producten en controleert de kwaliteit. Hij herkent de herkomst, de vangst- en kweekmethodes en kan vragen over voedingswaarden beantwoorden. Tenslotte maakt hij de schelpen open en stelt de presenteerplateaus van het zeebanket op. Ecaillers zijn razendsnel met hun oestermessen en kunnen met gemak 1.000 oesters in een uur openmaken. Ben je op zoek naar een oesterman die oesters mooi kan presenteren en opent tussen gasten van een feest, bruiloft of evenement? Wij kunnen je in contact brengen met een geweldige oesterman, die je feest en/of evenement net dat beetje extra kan geven. Neem hiervoor contact met ons op!

Waar op te letten bij het kopen van oesters

Bij Middelkamp Vis zijn het hele jaar door verschillende soorten oesters te verkrijgen, op de Zeeuwse platte oester na. Deze is alleen in het oesterseizoen van half september tot eind april te verkrijgen. Wij leveren alleen oesters van topkwaliteit. Dit houdt in dat een verse oester er vochtig uit moet zien en moet bewegen als je tegen de rand duwt. Na de aankoop van de oesters raden wij aan om ze in de koeling te bewaren. Bewaar de oesters nooit in het water. Oesters kunnen ongeveer negen dagen in leven blijven buiten het water als ze dicht blijven. Hier kan je voor zorgen door druk op de verpakking te houden. Na opening kun je iets zwaars op de verpakking leggen. Staat de schelp toch iets open? Geef dan een tik op de schelp. Als de schelp sluit, leeft het dier nog en kun je het nog eten. Ten slotte is ons advies altijd om je oester bij een visspecialist te kopen. 

oesters vangen

Maataanduiding oesters

Oesters zijn er in verschillende soorten en maten. Per land is dit verschillend. In de tabel hieronder zie je de maten voor Nederland/België.

Zeeuwse platte oesters

1/0

40-50 gram 

2/0

50-60 gram

3/0

60-70 gram

4/0

70-80 gram 

5/0

80-90 gram

6/0

90-110 gram

6/0 super

>110 gram

Zeeuwse creuse

IV

< 80 gram 

III

80-120 gram

II

120-150 gram

I

150-200 gram 

0

> 200 gram

Verschillende bereidingswijzen voor oesters

Oesters zijn op veel verschillende manieren te bereiden. Je kunt ze rauw consumeren, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te bakken, stomen of gratineren. De prachtige schelpen op tafel maken altijd veel indruk.

Rauwe oesters

Na het openen van de oesters is het heerlijk om ze zo uit de schelp te eten, rechtstreeks uit de zee. Oesters kunnen naturel worden gegeten, maar ook op smaak worden gebracht met wat citroen, peper en zout, kruiden of andere toevoegingen. 

Oesters gratineren

Oesters zijn ook erg geschikt om te gratineren. Dit doe je door eerst de oven voor te verwarmen op 200 graden. Maak vervolgens de oesters open en leg ze in de schelp in een ovenschaal. Meng wat boter, citroensap, knoflook en peterselie door elkaar. Schep op elke oester een eetlepel van het mengsel. Zet de gevulde ovenschaal drie minuten in het midden van de oven, onder de grill. Dien de oesters hierna meteen op. Een ander leuk en gemakkelijk recept om te bereiden is de gegratineerde oesters met spinazie

Gestoomde oesters 

Gestoomde oesters zijn heel lekker en redelijk makkelijk om te maken. Neem een stoompan en breng het water in de pan aan de kook. Laat de oesters ongeveer vijf minuten stomen. In de tussentijd kun je een sausje bereiden van fijngehakte verse gember, wat arachideolie, een fijngesnipperde lente-ui en fijne reepjes rode peper. Serveer de oesters met het sausje apart. Wanneer je geen stoommandje hebt kun je er ook voor kiezen om een vergiet met een deksel boven op een pan kokend water te gebruiken.

Oesters openen

Met het openen van oesters is een goed oestermesje onmisbaar. Daarnaast kun je, wanneer je regelmatig oesters opent, kiezen voor een speciale maliënkolder-handschoen. De ragfijne stalen ringetjes zijn aan elkaar geregen tot een handschoen, wat een ijzersterke bescherming biedt. Wanneer je niet voor een handschoen kiest, bescherm je hand dan met een theedoek. Vouw deze theedoek vier keer tot een klein vierkant. Houd de oester in de handdoek of handschoen vast, met de vlakke kant naar boven en de smalle kant naar je toe. Plaats het oestermesje in het scharnier en prik met een draaiende polsbeweging de oester open. Schraap met het mes langs de platte zijde van de oester. Zo snijd je de sluitspier los. Vervolgens kun je de schelp openen. Je kunt via onze website een oestermesje en/of maliënkolder-handschoen bestellen. 

On the side bij oesters

De smaak van oesters kun je versterken door er de juiste bijgerechten of dranken bij te serveren. Zo zijn er een aantal wijnsoorten die erg goed bij oesters passen. Daarnaast kan een simpele dressing de smaak van oesters bevorderen.

Oesters en wijn

Bij oesters wordt vaak witte wijn gedronken. Oesters kunnen enorm verschillen in smaak, maar ze hebben één ding gemeen: ze smaken stuk voor stuk zacht en ziltig. Een droge en frisse wijn past daarom het beste bij oesters. Oesters hebben een delicate smaak en dat moet ook terugkomen in de wijn die erbij wordt geserveerd. De witte wijn die wij aanraden bij oesters is de Picpoul de Pinet. Wie een iets krachtige wijn verkiest, kan een Sauvignon Blanc kiezen of een Chardonnay. 

Als de rode wijn favoriet is van de gast, adviseer dan om voor een lichte wijnsoort te kiezen. Onze rode wijntip bij oesters is dan ook een Pinot Noir of een Gamay. Een wijnspecialist kan je verder adviseren over een geschikte wijn bij oesters.

Oesters en bier

Oesters en bier is een combinatie waar niet zo vaak aan wordt gedacht. Toch wordt er door de Belgen geadviseerd om een geuze te drinken bij een schaal verse oesters. Geuze kan worden omschreven als metaalachtig, sprankelend, als een zure, groene appel. Een geuze zit net als champagne in gekurkte flessen en ondergaat meer gisting in de fles. Wie een geuze drinkt bij oesters, hoeft geen citroen meer op de oester. Het hoge koolzuurgehalte tilt de smaak op. Daarnaast kan een fris witbier met een laag alcoholpercentage ook geen kwaad. Witbier heeft een zachte, schuimige textuur wat het prachtig doet bij oesters.

Oesters en bubbels

Je kunt ook voor bubbels in combinatie met oesters kiezen, bijvoorbeeld een mousserende wijn zoals een champagne, prosecco of Spaanse cava. De bubbels halen de licht metalige smaak van de oester naar boven. Kies wel voor een droge mousserende wijn. 

Oesterdressing

Er zijn een aantal dressings die de smaak van de oester versterken. Houd er wel rekening mee dat de dressing bij de oester altijd simpel moet zijn. ‘Less is more’ is dan ook een uitspraak die op de dressing van oesters slaat. De combinatie van citroensap en tabasco past erg goed bij oesters. Ook een dressing van rode wijnazijn en gesnipperde sjalotjes versterkt de smaak van de oester. Wil je oesters serveren in Aziatische stijl? Dan kun je voor een dressing op basis van 3 el sojasaus, sap van 1 limoen, twee fijngehakte bosuitjes, een kleine fijngehakte Spaanse peper en een theelepel fijngehakte gember serveren.

Meer weten over oesters?

Wij vertellen je graag alles over de oester en hoe je ze het beste kunt bereiden.