Zalm
Geplaatst op 2 december 2021

Zalm

De zalm staat met stip op nummer 1 als we het hebben over de meest geconsumeerde vis ter wereld. Hoog tijd om aandacht te schenken aan deze populaire vissoort die ooit ook rondzwom in onze Nederlandse wateren.

Zalm in Nederland

Ooit zwom de zalm rond in de Nederlandse wateren. Helaas is de zalm in Nederland door overbevissing en vooral vervuiling van de rivieren nagenoeg uitgestorven. Nagenoeg, want er wordt alles aan gedaan om de zalm weer terug te laten keren in onze rivieren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door de toepassing van zalmtrappen. Zalmtrappen zijn geulen naast de sluizen in gekanaliseerde rivieren. Deze stellen de zalm in gelegenheid om de hoogste panden van de rivier te bereiken om er te paaien (paren). Daarnaast zijn de milieueisen veel strenger geworden waardoor we weer een gezonder waterbestand krijgen en dat heeft de zalm nodig. De zalm is echter nog te zeldzaam om te mogen vangen.

Zalm wereldwijd

In andere delen van de wereld zoals Schotland, Noord-Ierland, Canada en Alaska is de zalm nooit weggeweest en komt de vissoort in groten getale voor. We hebben het dan wel over de wilde zalm. De gekweekte variant komt voornamelijk uit Noorwegen en Schotland. Om jullie een idee te geven van de verhoudingen tussen gekweekte en wilde zalm, ongeveer 95% van de geconsumeerde zalm is kweekzalm. Bij Middelkamp Vis hebben wij zowel de wilde als de kweekzalm in ons assortiment.

Wilde zalm

Wilde zalm is geen gekweekte zalm maar zwemt in de vrije natuur en eet daardoor veel gevarieerder voedsel. Op zijn menu staan hoofdzakelijk planktonkreeftjes en garnalen. Hierdoor krijgen ze hun extra rode kleur. En de smaak? Die is een stuk sterker. Ook is de structuur vleziger en steviger. Wij stellen enkele wilde zalmsoorten aan u voor:

Sockeye Salmon

Deze mooie gestroomlijnde zalm, ook wel Blueback Salmon genoemd, komt voor in de koude wateren rond Alaska.

Coho Salmon

De Coho zalm is een veelvoorkomende zalmsoort die het meest lijkt op de Europese zalm. De hele Pacific is zijn leefomgeving.

King Salmon

Deze indrukwekkende jongen, ook wel Chinook genoemd, is de grootste soort van Alaska.

Pink Salmon

De kleinste zalm en zowel vers als gerookt verhandeld maar omdat hij niet zo vet is eindigt hij vaak in een blikje.

Atlantic Salmon

Door zijn mooie zilveren gloed ook wel Silver Salmon genoemd. Zowel in Canada als in de Schotse en Ierse wateren te vinden. Hij is op zijn lekkerst in als zijn gewicht rond de 7 kg is. 

Gekweekte zalm

Verreweg de meeste gekweekte zalm komt uit Noorwegen. Schotland volgt hierna op de tweede plaats. Het vlees van kweekzalm is matig zacht, vettig en zeer smaakvol, het heeft een harde structuur. Kweekzalm wordt meestal in de zee gekweekt, in grote drijvende bassins die verankerd liggen en een doorsnede hebben tussen de 30 en 60 meter. Ze hebben een diepte van ongeveer 25 meter.

Kwaliteit gekweekte zalm

De kwaliteit van de gekweekte zalm valt en staat uiteraard bij hoe er met ze wordt omgegaan. Krijgen ze natuurlijke voeding en geen antibiotica toegediend dan komt dat de smaakzeker ten goede. En leven ze met minder zalmen in een bassin dan is dat logischerwijs ook bevorderlijk voor hun welzijn en smaak, aangezien ze gevoelig zijn voor stress. De zalmen worden meestal op een leeftijd van 1,5 tot 2,5 jaar gevangen en geschikt gemaakt voor consumptie. Bekijk hoe wij onze zalm portioneren.

Schotse Label Rouge zalm

Een mooi voorbeeld van een duurzaam en biologisch gekweekte zalm is de Schotse Label Rouge zalm. Deze zalmen worden in fjord Loch Duart in grote bassins gekweekt. Ze hebben daar alle ruimte aangezien het water ongeveer 1% tot 3% zalm bevat. De zalmen worden als wilde exemplaren behandeld en krijgen alleen maar maritiem en plantaardig voedsel. Door de hoeveelheid lichaamsbeweging bevat de vis wat minder vet en heeft hij een diepere kleur. 

Kwaliteitskeurmerk Label Rouge zalm

Het Label Rouge is een Frans kwaliteitskeurmerk van het Ministere de l’Agriculture et de la Pêche. Met het label wordt aangegeven dat de betreffende vissen biologisch verantwoord zijn geproduceerd. Het label kan op allerlei producten voorkomen zoals kip, vlees en groenten. Het enige product van niet-Franse bodem en toch met een Label Rouge beloond is deze Schotse zalm. 

Gezonde zalm

Zowel wilde als duurzaam gekweekte zalm is erg gezond omdat hij Omega 3 vetzuren bezit. Deze Omega 3 vetzuren maakt ons lijf niet zelf aan en moeten zorgen voor bescherming van hart- en bloedvaten, daarnaast remt het ontstekingen. Er zitten veel mineralen in zalm, waaronder ijzer wat zorgt voor een betere stofwisseling en een gezond hart.

Culinaire zalm

Deze heerlijke en zeer gezonde vis kun je op vele manieren culinair verwerken. Op de huid gebakken, warm of koudgerookt of als sashimi, alles is mogelijk en we denken graag op dit gebied met u mee. Op deze website krijg je nog meer informatie over de Label Rouge zalm en kun je je door de vele lekkere recepten laten inspireren.

Zalm bestellen

Bij Middelkamp Vis kunt u gemakkelijk verschillende zalmsoorten bestellen. Dit doet u via onze website. Heeft u vragen over de verschillende zalmsoorten? Neem dan contact met ons op! Wij geven u graag uitleg en/of advies.