
- Home
- Viswijzer
VISwijzer
Middelkamp Vis is een grote voorstander van duurzame en verantwoorde visconsumptie en daarom attenderen wij jullie op de VISwijzer.
De VISwijzer is een informatiesysteem over de mate waarin consumptievis door overbevissing bedreigd wordt.
De VISwijzer wordt beheerd door de Good Fish Foundation, welke in juni 2014 is opgericht.
Deze Foundation stelt zich als doel de transitie naar een duurzame en verantwoorde visserij en visteelt te bevorderen door de vraag naar goede vis te vergroten en consument en ondernemer te ondersteunen bij een verantwoordelijke keuze.
De VISwijzer app is beschikbaar voor I-phone en Android. Download nu de nieuwste versie!
Het kopen van goede vis is niet altijd eenvoudig door de vele vissoorten, vangst- of kweektechnieken, herkomstgebieden en gerelateerde problemen, zoals slavernij en illegale visserij. Met de VISwijzer wordt dat een stuk makkelijker. Vermijd rode vis en koop zoveel mogelijk groene of blauwe soorten.
Wat achtergrondinformatie:
1. Keurmerk
Een visproduct met het MSC-keurmerk voor wilde vis of het ASC-keurmerk voor kweekvis is een goede keuze. Pas op met andere keurmerken, deze kunnen misleidend zijn, bijvoorbeeld keurmerken als DUPAN en Dolfin friendly.
2. Vissoort
Sommige soorten zijn niet duurzaam, waar ze ook vandaan komen en hoe ze ook gevangen of gekweekt zijn. Voorbeelden zijn paling en blauwvintonijn. Het is beter om deze vissoorten niet te eten tot het visbestand voldoende hersteld is.
3. Herkomstgebied
Een vissoort kan uit verschillende visbestanden afkomstig zijn. Het ene bestand staat er vaak beter voor dan het andere. Wilde kabeljauw uit de Barentszzee is bijvoorbeeld wel duurzaam, maar wilde kabeljauw uit de Noordzee niet. Gekweekte forel uit Denemarken is een betere keuze dan gekweekte forel uit Zuid-Amerika.
4. Vangst- of kweektechniek
De ene vangst- of kweektechniek is duurzamer dan de andere. Tong, die met staand want gevangen is, is bijvoorbeeld een betere keuze dan tong die met een boomkor is gevangen. Een boomkor brengt namelijk veel schade toe aan de zeebodem. Alleen in gebieden waar veel natuurlijke dynamiek is blijft de schade beperkt omdat de gebieden minder gevoelig zijn en sneller herstellen van de passage van een boomkortuig.
5. CO2-voetafdruk
Diepgevroren vis is vaak een duurzamere keuze dan verse vis die van dezelfde bron ver weg komt. Diepgevroren vis wordt per containerschip vervoerd. Dat is de meest CO2-vriendelijke manier om voedsel over grote afstand te transporteren. Ook bij afstanden van duizenden kilometers is het vervoer per containerschip, spoor en zelfs vrachtwagen minder belastend voor het milieu dan vervoer via de lucht.
7. Seizoen
Verse vis uit de nabije omgeving met een duurzame oorsprong gaat boven alles. Let wel voor de smaak op het seizoen. De lekkerste vis is buiten het paaiseizoen gevangen. In het paaiseizoen is de vis vaak slap en mager. Vooral bij schol is dat goed te merken. Bovendien is het in sommige gevallen voor de aanwas van het visbestand beter om vissen tijdens het paaiseizoen met rust te laten.