VISwijzer

Viswijzer

“Is de vis duurzaam gevangen of geteeld?”

Laat ondernemers weten dat het belangrijk voor je is! En zorg samen met ons voor een groter aanbod Goede VIS in winkel en restaurant.

Vaak is de visboer verrast als je DE vraag stelt. Maar per december 2014 is men verplicht deze informatie op de bordjes te zetten. Door DE vraag te stellen, wordt het bewustzijn bij ondernemers hierover vergroot.

Vragen naar de herkomst van de vis in een restaurant helpt ook:

  1. je kan aan de hand van de informatie beslissen of je de vis wel of niet wil eten en
  2. restaurants zullen duurzamer gaan inkopen als zij zich realiseren dat de klant het verhaal achter de vis wil horen.

 De VISwijzer app is beschikbaar voor I-phone en Android. Download nu de nieuwste versie!Download I-phone app

Download Android app

Gebruik de app in de supermarkt en in het restaurant. Kijk op de verpakking of vraag de chef naar herkomst van de vis en de vangsttechniek.* Check met deze informatie de score op de VISwijzer. 

* Ondernemers zijn sinds december 2014 verplicht deze informatie te geven.

Het kopen van goede vis is niet altijd eenvoudig door de vele vissoorten, vangst- of kweektechnieken, herkomstgebieden en gerelateerde problemen, zoals slavernij en illegale visserij. Met de VISwijzer wordt dat een stuk makkelijker. Vermijd rode vis en koop zoveel mogelijk groene of blauwe soorten.

Wat achtergrondinformatie:

1. Keurmerk
Een visproduct met het MSC-keurmerk voor wilde vis of het ASC-keurmerk voor kweekvis is een goede keuze. Pas op met andere keurmerken, deze kunnen misleidend zijn, bv DUPAN en Dolfin friendly. Meer informatie.

2. Vissoort
Sommige soorten zijn niet duurzaam, waar ze ook vandaan komen en hoe ze ook gevangen of gekweekt zijn. Voorbeelden zijn paling en blauwvintonijn. Het is beter deze soorten niet te eten tot het visbestand voldoende hersteld is.

3. Herkomstgebied
Een vissoort kan uit verschillende visbestanden afkomstig zijn. Het ene bestand staat er vaak beter voor dan het andere. Wilde kabeljauw uit de Barentszzee is bijvoorbeeld wel duurzaam, maar wilde kabeljauw uit de Noordzee niet. Gekweekte forel uit Denemarken is een betere keuze dan gekweekte forel uit Zuid-Amerika.

4. Vangst- of kweektechniek
De ene vangst- of kweektechniek is duurzamer dan de andere. Tong die met staand want gevangen is, is bijvoorbeeld een betere keuze dan tong die met een boomkor is gevangen. Een boomkor brengt namelijk veel schade toe aan de zeebodem. Alleen in gebieden waar veel natuurlijke dynamiek is blijft de schade beperkt omdat de gebieden minder gevoelig zijn en sneller herstellen van de passage van een boomkortuig.

5. CO2-voetafdruk
Diepgevroren vis is vaak een duurzamere keuze dan verse vis die van dezelfde bron ver weg komt. Diepgevroren vis wordt per containerschip vervoerd. Dat is de meest CO2-vriendelijke manier om voedsel over grote afstand te transporteren. Ook bij afstanden van duizenden kilometers is het vervoer per containerschip, spoor en zelfs vrachtwagen minder belastend voor
het milieu dan vervoer via de lucht.

7. Seizoen
Verse vis uit de nabije omgeving met een duurzame oorsprong gaat boven alles. Let wel voor de smaak op het seizoen. De lekkerste vis is buiten het paaiseizoen gevangen. In het paaiseizoen is de vis vaak slap en mager. Vooral bij schol is dat goed te merken. Bovendien is het in sommige gevallen voor de aanwas van het visbestand beter om vissen tijdens het paaiseizoen met rust te laten.